LAKOMEC

(LAKOMEC )
LAKOMEC

Lakomec - nejznámější Moliérova komedie v podání Slánské scény, která ji uvádí v rámci oslav 150 let výročí souboru.

Komedie Lakomec je stará a slavná dáma, která letos oslaví své 355. narozeniny. Svěží, vtipná, zábavná, lehkonohá a rozverná, nemilosrdně sarkastická, potměšilá, jízlivá a jedovatá, ale stále zbožňovaná pro svou odzbrojující upřímnost, s níž dokáže pojmenovat věčné neduhy lidského pokolení a škraloupy na jeho svědomí. V každé době, tedy i dnes.

Jean-Baptiste Poquelin, řečený Moliére, komedii napsal v roce 1668 – a je pravda, že hned po narození neměla na růžích ustláno. Tehdejší měšťanská společnost odmítala přijmout nelichotivý obraz sama sebe, který jim svým žhavým perem vymaloval autor. Jejich bezskurpulózní hamižnost, bezcitnost, intrikánství a zlobná nenávist, vystavené posměchu publika, vyvolávala v jejich zatuchlém společenství návaly hněvu a zášti. Přes všechna příkoří kráčela však tato královna francouzské komedie staletími s noblesou a zábavnou ironií až do dnešních dní. A stále má co říci i našim současníkům, stačí jen pustit ji ke slovu.

Soubor SLÁNSKÁ SCÉNA tu odvahu měl a rozhodl se hru nastudovat ke 150. výročí existence ansámblu, který je stále aktivní a neodmyslitelnou součástí slánského kulturního života. V režii Miroslava Pokorného se v titulní roli představí principál souboru Tomáš Vott, a v dalších rolích David Šarboch, Kristýna Beránková, Jan Fany Fanta, Vladimíra Fantová, Marek Jakeš, Ondřej Šimanovský, Michaela Chrapová a Jakub Hložek. Úlohy asistentky režie se ujala Alena Šimanovská, zvukovou složku obstaral Martin Sedláček. Scénu vytvořil Jan Fany Fanta a kostýmy Hana Kunertová.

Starý lakomec Harpagon a jeho vykutálená famílie už nedočkavě přešlapují za oponou slánského divadla, těšíce se až vtrhnou na prkna, která znamenají svět a rozvibrují bránice publika, které se dozajista dostaví v hojném počtu, jak je tomu ostatně dobrým zvykem už dlouhých 150 let.

(pro potřebu Slánské scény sepsal Miroslav Pokorný)

Délka akce: 120 minut
Rok výroby: 2023
Země původu: Francie
Žánr: komedie

Datum lokální premiéry: 4. duben 2023

Informace o akci a jejím konání

Hrají

  • Tomáš Vott, Harpagon
  • David Šarboch, Valér,Harpagonův správce
  • Jan Fany Fanta, Jakub, všehoschopný chlap a poskok
  • Kristýna Habadová, Eliška, Harpagonova dcera
  • Marek Jakeš, Kleant, Harpagonův syn
  • Vladimíra Fantová, Frosina, dohazovačka
  • Ondřej Šimanovský, Štika, šíbr a lump
  • Michaela Chrapová, Mariana, Harpagonova oběť a Kleantova láska
  • Jakub Hložek, tajemný šlechtic

Režie

  • Miroslav Pokorný